OVER HET MEDISCH CENTRUM

Over het Medisch Centrum Zuidwolde

De naam van het medisch Centrum is Thijinge
Thijinge was vroeger een buurtschap in Kerkenbosch. Andere buurtschappen waren Kerkinge, Narlinge (ten Arlo), Zantinge en Woltinge, namen die in het Zuidwolde van nu nog wel bekend zijn. De bouw van het Medisch Centrum Thijinge was een mooie gelegenheid om de naam Thijinge uit de vergetelheid te halen. Het is een naam die ons verbindt met Zuidwolde. Daarnaast streven we er naar om samen met de bevolking invulling te geven aan dat wat zo typerend is voor een buurtschap: kleinschaligheid, samenwerken en omzien naar elkaar.

Organische architectuur van het gebouw
Bij een gebouw dat moet bijdragen aan de gezondheid, het welzijn en het comfort van de patiënten en de werknemers denken we tegenwoordig al gauw in termen van duurzaam en ecologisch. De organische architectuur voegt hier een belangrijk element aan toe, namelijk vormgeving. De vorm van ruimten en de algehele omhulling draagt zeker een steentje bij als het om het welzijn van de mens gaat. De gebruiker staat centraal, er wordt een gebouw omheen ontworpen. Het resultaat is een logisch, functioneel gebouw met vloeiende looplijnen.Bij het Medisch Centrum Thijinge is de organische architectuur mede herkenbaar door de mensvriendelijke vorm in de omgeving, de ruime ontvangsthal met gezellige wachtkamers en de soepele overgang van deze “openbare” ruimte naar de geborgenheid van de spreek- en behandelkamers.

Duurzaam en energiebewust
Geneeskunde heeft alles te maken met keuzes rond gezond en ongezond. Het bouwen van een praktijk heeft ook op milieu gebied gezondheidsconsequenties. Lang voor de bouw begon stonden we stil bij de sloop van het gebouw: ook afval dat over vijftig of liever honderd jaar vrij komt is onze verantwoordelijkheid. Dit bepaalde verregaand de keuze van bouwmaterialen. Een zo gering mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen was de leidraad bij de keuze voor soort isolatie, verwarming, koeling en ventilatie. Dit leidde tot warmtepompen, zonnepanelen (PV en thermisch) naast gasgestookte cv en toiletspoeling met regenwater.

De binnentuin
Het Medisch Centrum Thijinge heeft een binnentuin. De Vlinderwerkgroep van de Natuurvereniging Zuidwolde heeft de binnentuin vlindervriendelijk vorm gegeven. Vlinderplanten, waaronder vooral veel echte kruiden, zullen de binnentuin kleur en geur geven. Kruiden horen van oudsher bij een artsenpraktijk. Ook in de omgeving van het gebouw, zeg maar de buitentuin, zullen veel vlindervriendelijke planten en heesters aangeplant worden.

Medisch Centrum Zuidwolde bevat verder;
• 25.000 vetplantjes als bedekking van het sedumdak
• 8 kilometer vloerverwarmingsbuizen
• 84 vierkante meter zonnecellen
• 12 extra geïsoleerde lichtkoepels
• een koudwater-en warmwaterbron, beide op 40 meter diepte10 vierkante meter thermische zonnecellen

Geschiedenis van Medisch Centrum Zuidwolde
Het centrum is in februari 2006 officieel geopend en Thijinge bestond in 2016 10 jaar. De afgelopen 11 jaar groeide het centrum uit tot een volwaardig Medisch Centrum met meerdere disciplines. Het Centrum is, mede door het multi disciplinaire karakter en het behoud van de kleinschalige dienstenstructuur, voor de Zuidwoldigers en streekbewoners een bekende en vertrouwde plek geworden.

 

Kunst in Medisch Centrum

Het kunstwerk met de koe welke naast de ingang hangt is aangeboden door de inwoners van Zuidwolde met de opening in 2006 van het gebouw.

Het abstracte kunstwerk wat al vanaf de opening van het Medisch centrum centraal in de binnentuin staat is van de kunstenares Alieke Hartog en vormt het centrum van de vlindertuin.De Vlinderwerkgroep van de Natuurvereniging Zuidwolde heeft de binnentuin vlindervriendelijk vorm gegeven.

 

Wisselende exposities in het Medisch Centrum
In het gehele centrum worden wisselende exposities georganiseerd.

Muurschilderingen
Geert Rubingh voormalig huisarts van het Medisch Centrum Zuidwolde heeft als afscheidscadeau twee muurschilderingen laten aanbrengen door de kunstenares Willy Koolstra.De muurschildering met de boom siert de ingang van het centrum.